vineri, 18 februarie 2011

Despre Organisme Modificate Genetic

Un profesor clujean, Domnul Ilarie Ivan îi scrie Domnului ministru Valeriu Tabără despre riscurile plantelor modificate genetic

Fragmente preluate de pe site-ul: www.razbointrucuvant.ro

“La fel ca în cazul E-urilor, organismele modificate genetic (OMG) nu au o toxicitate acută. Cu alte cuvinte, nu mâncăm acum şi imediat ni se face rău. Dar, în timp, ele ar putea provoca boli grave”

“OMG sunt creaţii artificiale la care lumea este în general reticentă din mai multe motive. Prin modificare genetică, plantele au devenit rezistente la pesticide (soia la glifosat), la unele boli şi dăunători (porumbul la viermele sfredelitor, cartoful la gândacul de Colorado).

“un OMG este o nouă entitate vie, creată de om, o fiinţă care nu a existat în contextul natural al biodiversităţii fiinţelor vii din biosferă”.

“Ea este inventată de om. Un cartof modificat genetic îl vedem ca pe un cartof, dar chiar dacă nu vedem cu ochiul liber la nivel genetic, lucrurile stau altfel. Pentru a se obţine un OMG s-a luat material genetic, nu de la o plantă, ci de la o bacterie, adică de la o fiinţa foarte îndepărtată ca structură, de cartof, respectiv de la alta specie… Acest material genetic, care codifică o toxină a fost inserat în informaţia genetică a cartofului.

În felul ăsta, cartoful începe să producă o toxină care omoară gândacul de Colorado. Desigur acest cartof va omorî şi alte specii, “rude” ale gândacului, şi nu ştim dacă are sau nu efect asupra omului şi mai ales în cât timp (generaţia a 2-a , a 3-a etc.).

Cu certitudine este afectată biodiversitatea, respectiv numărul de specii de fiinţe vii. Însă una dintre cele mai tari legi ale viului este că speciile naturale nu se pot amesteca unele cu altele şi că ele formează biosisteme cu autoreglare într-un număr imens de lanţuri trofice în care fiecare specie are un rol determinant pentru altele. Lumea vie este făcută din specii naturale, care nu sunt create de om şi care nu se amestecă între ele. Este ceea ce se cheamă bariera reproductivă.

Or, omul, prin obţinerea OMG, a spart aceasta barieră a viului şi a început să amestece speciile, inclusiv din regnuri diferite. Omul ameliorează de sute de ani specii de plante şi animale. De exemplu la porumb, până acum, omul a încrucişat mai multe soiuri sau varietăţi şi a urmărit în interesul lui să selecteze boabele care dau cea mai bună producţie sau care au anumite caracteristici: să fie mai mari, să conţină mai multă proteină, să fie rezistente la secetă etc. prin încercare şi selecţie, prin selectarea lor în timp”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu