joi, 29 noiembrie 2012

Dansând cu lupii


Sfântul Apostol Andrei, fratele Sfântului Apostol Petru, este unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, şi încă cel dintâi chemat.

Fusese ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul şi în momentul în care l-a auzit pe acesta arătând spre Iisus: „Iată Mielul lui Dumnezeu Cel ce ridică păcatele lumii” (Ioan 1, 29), a plecat după Acesta dorind să-L cunoască şi cunoscându-L îl înştiinţează pe fratele său Simon Petru: „Am găsit pe Mesia” (Ioan 1, 41).

Asemenea celorlalţi Sfinţi Apostoli, Sfântul Apostol Andrei a fost alături de Mântuitorul Hristos, fiindu-I aproape şi ascultând învăţătura Sa, până când Acesta S-a Înălţat la Ceruri.

După Înălţarea la Ceruri a Mântuitorului, Sfântul Apostol Andrei, aşa cum ne Spune Tradiţia Bisericii a plecat să propovăduiască Evanghelia, aşa cum îi căzuse la sorţi, În Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia, Dobrogea de astăzi.

Sfântul Apostol Andrei atunci când a venit să îi creştineze pe locuitorii din Dacia Mica a locuit acolo în mijlocul lor într-o grotă. Grota în care a stat Sfântul era folosita ca staul de oi.

Se spune că în această zonă a existat un puternic centru spiritual al zeului Zamolxe. Preoţii l-au găzduit pe Sfântul Andrei, care a găsit aici înţelegere, găsind un popor care credea în nemurirea sufletului, în înviere. Spre biruinţa lui Hristos, vechii preoţi ai lui Zamolxe au fost creştinaţi şi au devenit primii episcopi din această zonă. Innal, dacul binecredincios, se spune că a fost unul dintre primii preoţi pe care Sfântul Andrei i-a găsit la peşteră, împreună cu ucenicii Rimmal si Pinnal. Nu se ştie exact cât a stat Sfântul Apostol aici, dar se spune că de aici şi-a trimis ucenicii sau a plecat împreună cu ei să propovăduiască. Nu doar Sfântul mergea la oamenii din zonă. Veneau şi aceştia la el să fie botezaţi.

Tocmai pentru că Sfântul Apostol Andrei a locuit alături de preoţii ai cultului lui Zamolxe, marele om-zeu al dacilor, în tradiţia noastră populară ziua Sfântului apostol Andrei se cheamă şi Ziua lupului. Se ştie ce a simbolizat lupul pentru daci, dacă însuşi steagul lor avea înfăţişarea unui balaur cu cap de lup. Se credea şi încş se mai crede şi acum că în ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, îşi poate îndoi gâtul ţeapăn şi nimic nu scapă dinaintea lui.

Însă Sfântul Apostol Andrei este cel care a adus lumina Evangheliei pe meleagurile noastre, este cel care i-a învăţat pe dacii care deja credeau în înviere, în nemurire, de unde vine şi cine dăruieşte Viaţa: Iisus Hristos, Mântuitorul lumii.
AMIN!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu