luni, 17 octombrie 2011

AŞTEPT COMENTARII PERTINENTE!!!!!http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6880&page=3  
Rugaciune la hirotonia unei diaconite. Dupa ce s-a facut Sfanta Ofranda [Anafora] si s-au deschis usile, inainte ca diaconul sa spuna „Pe toti sfintii", cea care urmeaza sa fie hirotonita e adusa inaintea arhiereului si acesta rostind cu glas mare „Dumnezeiescul har" si aceasta plecandu-si capul, isi pune mana pe capul ei si facand trei cruci se roaga acestea:
Dumnezeule Cel Sfant si Atotputernic, Care prin nasterea dupa trup din Fecioara a Unuia-Nascut Fiul Tau si Dumnezeul nostru ai sfintit partea femeiasca si ai daruit harul si venirea Sfantului Tau Duh nu numai barbatilor, dar si femeilor, insuti si acum, Stapane, priveste peste roaba Ta aceasta si cheam-o la lucrul slujirii/diaconiei Tale, trimite-i ei daruirea bogata a Sfantului Tau Duh pazind-o in credinta ortodoxa, dupa buna-placerea Ta implinind totdeauna aceasta liturghie a ei. Ca tie se cuvine toata slava, cinstea [si inchinarea, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin].
Si dupa „Amin" unul din diaconi face rugaciunea [ectenia] asa:
In pace Domnului sa ne rugam.
Pentru pacea care vine de sus si pentru mantuirea sufletelor noastre, Domnului sa ne rugam.
Pentru pacea a toata lumea, pentru statornicia sfintelor lui Dumnezeu biserici si pentru unirea tuturor, Domnului sa ne rugam.
Pentru arhiepiscopul nostru (N), pentru preotia, ajutorul, ramanerea, pacea si mantuirea lui si pentru lucrurile mainilor lui, Domnului sa ne rugam.
Pentru (N) care acum este promovata diaconita si pentru mantuirea ei, Domnului sa ne rugam.
Pentru ca Iubitorul de oameni Dumnezeu sa-i daruiasca slujire/diaconie neprihanita si nepatata, Domnului sa ne rugam.
Pentru preaevlaviosul si de Dumnezeu pazitul nostru imparat, Domnului sa ne rugam.
Si in timp ce se face aceasta rugaciune de catre diacon, arhiepiscopul, avandu-si in chip asemanator mana pe capul celei hirotonite, se roaga asa:
Stapane Doamne, Care n-ai respins nici femeile care se inchinau pe ele insele si doreau sa liturghiseasca, intru cat le este cuvenit, sfintelor Tale case, ci le-ai primit si pe ele in cinul liturghisitorilor, daruieste harul Sfantului Tau Duh si roabei Tale aceasta care doreste sa se inchine pe ea insasi tie si sa plineasca/umple nevoia slujirii/diaconiei, cum ai dat harul slujirii/diaconiei Tale lui Febe [Rm 16, 1], pe care ai chemat-o la lucrul liturghiei. Da-i ei, Dumnezeule, sa staruie neosandita in sfintele Tale lacasuri, sa se ingrijeasca de vietuirea ei, mai ales de cumintenie, si arat-o desavarsita roaba a Ta, ca stand si ea inaintea tribunalului Tau, sa primeasca rasplata vrednica de vietuirea ei buna. Cu mila si cu iubirea de oameni a Unuia-Nascut Fiul Tau, cu Care [esti binecuvantat impreuna cu Preasfantul si bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin].
Si dupa „Amin" ii pune pe gat sub maforion [val] orarul diaconesc cu cele doua capete in fata.
Si atunci diaconul stand in amvon spune: „Pe toti sfintii pomenindu-i", si celelalte.
Si dupa ce ea se impartaseste cu sfantul Trup si scumpul Sange, arhiepiscopul ii da Sfantul Potir, pe care primindu-l il depune pe Sfanta Masa.
Euchologhion bizantin: Barberinii gr.336


Prayer for the Ordination of a Woman Deacon
O Eternal God, the Father of our Lord Jesus Christ, the Creator of man and of woman, who replenished with the Spirit Miriam, and Deborah, and Anna, and Huldah; who did not disdain that your only-begotten Son should be born of a woman; who also in the tabernacle of the testimony, and in the temple, did ordain women to be keepers of your holy gates—look down now upon this your servant who is to be ordained to the office of a deaconess, and grant her your Holy Spirit, that she may worthily discharge the work which is committed to her to your glory, and the praise of your Christ, with whom glory and adoration be to you and the Holy Spirit for ever. Amen.”
—Apostolic Constitutions, No. 8 (late fourth century)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu