joi, 6 octombrie 2011

Amintiri dintr-un posibil pelerinaj pe Sfântul Munte

Ne-am cazat la Ouranopolis la pensiunea Stefanos. 10 euro de persoană pe noapte. E bine şi curat. Am mâncat un mix de fructe de mare. Săţios şi cred că şi sănătos. Până am ajuns.... Un roman depre supravieţuirea în jungla urbană. Am avut 3 gps şi toate nebune, şi trei adulti... Mâine la 5 ne trezim. La 6.30 e vaporul spre Sf. Munte.

M-am trezit la ora 5 dimineaţa. Mă cam doare capul. La 6.30 am fost pe vas. E ora 7.07 şi tot mă doare capul. Sper să ajung azi la Schitul Prodromul şi să merg apoi la Vatopedu.

Am ajuns în Kareia în cele din urmă. Părinţii au plecat spre Vatopedu. Eu am rămas în Kareia până la ora 13, când pleca o maşină spre Marea Lavră şi mai departe spre Prodromul. Mă încearcă un sentiment de singurătate. Deşi unii vorbesc româneşte îi simt tot străini. De fapt eu sunt străinul aici. Ceva din interior mă îndeamnă să plâng. Nădăjduiesc in ajutorul lui Dumnezeu. Este ora 10.22 şi îmi e puţin foame. Am mâncat o nectarină.

Chiar visam să întâlnesc în Kareia pe cineva de la Prodomul şi, minune! L-am întâlnit pe părintele stareţ. Am ajuns împreuna cu el la schit. Mă simt ca acasă. Ce să mai zic? Stau în aceeaşi cameră ca şi data trecută şi în acelaşi pat. Am cu mine trei pelerini: un părinte din Constanţa, un tată cu fiul său. E frumos. Mă simt bine. Maica Domnului mă iubeşte şi m-a binecuvântat.

Am ajuns la Prodomu şi la arhondaric am fost întâmpinat cu un pahar de apă rece, rahat şi uzo, apoi o cafea. Am mâncat o ciorbă de cartofi cu mult zarzavat, măsline şi o cană cu vin. Acum sunt în cameră întins pe pat. Aştept ora 5. Începe vecernia.

A doua zi pe Sfântul Munte!

Dumnezeu îmi poartă de grijă! Cum s-a terminat Sfânta Liturghie a venit un microbus care m-a dus în Kareia. Mi-am luat toiag. Acum stau şi aştept să vină părinţii care au mers la Vatopedu. Un sofer grec strigă: Vatopedi, Vatopedi! Eu ziceam să merg, dar acum îi aştept pe părinţi. Aseară făceam alte planuri pt azi, dar Maica Domnului se pare că vrea altfel. Mă gândeam sa plec din Prodomul pe jos până la Marea Lavra şi de acolo să iau maşina până la intersecţia de unde porneşte un drum spre Schitul Lacu. Acum sunt în Kareia şi astept. Am mâncat o nectarină, niste fistic, o cafea la cutie, am băut apă. Mă cam plictisesc. Am întâlnit un monah, Leontie de la Petru Vodă şi unul de la Sihăstria Rarăului, parcă.

A rânduit Dumnezeu şi am ajuns la Schitul Lacu. Nu cred să fie altul mai izolat. E deosebit. Sunt gospodari. Acum sunt în pat. Schitul se află între crestele Sfântului Munte. Dumnezeu m-a adus aici prin părintele Constantin şi cu maşina părintelui Pavel. E ora 15.14. La ora 17 incepe vecernia. Am fost la vecernie, am mâncat, e frumos, m-am şi spălat. Stau în cameră cu un părinte de prin Buzău. Avem şi lumină! Nu avem semnal la telefon. Există internet! Schitul Lacu are site.

Mâine dacă vrea bunul Dumnezeu ajung la alte două mănăstiri. 23.47

Se vede treaba că Dumnezeu nu a vrut să mai ajung la alte doua manastiri ci la Vatopedu.

A treia zi pe sfantul Munte.

După Sf Liturghie de joi de la Schitu Lacu, după micul dejun, părintele Pavel m-a dus cu maşina până la drumul dintre Marea Lavra şi Kareia. De acolo am parcurs vreo 7 km pe jos, până când am fost ajuns urma de părintele Pavel care m-a luat până în Kareia. Cât am mers pe jos, am fost doar eu, muntele şi Maica Domnului. Mi-am ascultat gândurile, am încercat diferite sentimente. Din Kareia am luat masina spre Vatopedu.

A patra zi pe Sfântul munte am petrecut-o la Mănăstirea Vatopedu. Obşte mare, mănăstire veche, se simte cu toate simţurile trecerea timpului peste mănăstire. Totul este foarte bine organizat. Fiecare vieţuitor cu ascultarea lui.

În această mănăstire se afla mai multe sfinte moaşte, ale mai multor sfinţi şi cateva icoane ale Maicii Domnului, făcătoare de minuni. Sufletul meu l-am simţit altfel in prezenţa moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur (aici se afla capul „Atletului lui Hristos” si o partea capului, piele si urechea dreapta sunt întregi. Este urechea la care Sfântul Apostol Pavel i-ar fi dictat Sfântului Ioan Gură de Aur, ajutându-l la tâlcuirea epistolelor pauline), şi am simţit lacrimi de bucurie în faţa Icoanei Maicii Domnului Pantanassa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu