vineri, 4 martie 2011

ZILELE ÎN CARE NU SE FAC PARASTASE ORI POMENIRI ALE MORȚILOR

http://www.publicatiiortodoxe.ro/137.html

Nu se fac parastase în următoarele zile şi perioade din cursul anului bisericesc:
- De la lăsatul secului de carne (Duminica Înfricoşatei Judecăţi) până Sâmbăta a doua din Postul Paştelui. 

- În cele 12 zile dintre Naştere şi Bobotează ( adică de la 20 decembrie când începe înainte-prăznuirea Naşterii până la 7 ianuarie), pentru că bucuria duhovnicească a celor două mari sărbători –Naşterea şi Boboteaza– nu se potriveşte cu doliul pentru cei morţi;
- La praznice împărăteşti:
• Naşterea Domnului (Crăciunul) – 25 decembrie,
• Tăierea împrejur – 1 ianuarie,
• Botezul Domnului – 6 ianuarie,
• Întâmpinarea Domnului – 2 februarie,
• Schimbarea la faţă a Domnului – 6 august,
• Înălţarea Sfintei Cruci – 14 septembrie
• Duminica Floriilor (o săptămână înainte de Paşti),
• Sfintele Paşti,
• Înălţarea Domnului la cer (la 40 de zile după Paşti),
• Rusaliile (la 50 de zile după Paşti sau 10 zile după Înălţare),
• Sfânta treime (Luni după Rusalii).
- În săptămâna Patimilor şi toată Săptămâna Luminată, adică din Sâmbăta Floriilor (Sâmbăta lui Lazăr) până în Duminica Tomii (inclusiv).
- De la lăsatul secului de carne (Duminica Înfricoşatei Judecăţi) până Sâmbăta a doua din Postul Paştelui.
În zilele şi perioadele menţionate, morţii pot fi pomeniţi nominal numai în taină, la Proscomidie, şi în momentele din cursul Sfintei Liturghii prevăzute de tipic şi de tradiţie pentru pomenirea generală a viilor şi morţilor.

6 comentarii:

 1. PE 26 DECEMBRIE ESTE POMANA DE 3 SAPTAMANI A SOCRULUI MEU.POT FACE POMANA LA ACEA DATA SAU TREBUIE SA O FAC DUPA SF.ION. PE 9 IANUARIE?

  RăspundețiȘtergere
 2. Doamne ajuta. Pe 26 impartiti cate ceva si dati pomelnic la Sfanta Liturghie. Pe 9 ianuarie faceti pomana

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna seara . Pe 30 ianuarie ar trebui sa-i fac parastasul de 3 luni fratelui meu , care-a murit printre primii 27-n tragedia de la Colectiv . Sintem o familie mixta , mama & fratele meu ortodocsi , tata & eu catolici practicanti . Pina acum zic ca m-am descurcat cu inmormintarea & parastasele pe rit ortodox , am avut mare noroc cu parintele ortodox , probabil dupa sufletul fratelui meu . Intrebarea mea e daca se savirseste parastas pe 30 ianuarie , ca e Sarbatoarea Sf. 3 Ierarhi , n-as vrea sa-l mai deranjez pe parinte cu intrebari aiurea , si-asa l-am deranjat destul , ca nu stiu rinduielile ortodoxe , si n-as vrea sa se supere pe mine , m-ajutat enorm & sper sa m-ajute-n continuare . Totodata , parastasul de 6 luni , care-ar pica pe 30 aprilie , cind pot sa-l fac , din ce-am studiat , pe 23 aprilie cred ca se poate , zic bine ? Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Doamne ajuta! Vorbiti cu parintele! Sunt sigur ca nu il veti deranja. Faceti cum va invata!

   Ștergere
 4. Pe aceasta pagina am observat ca nu se fac parastase in perioada Duminica Floriilor- Duminica Tomii. Totusi, preotul paroh a fixat parastasul de 40 de zile de la decesul sotului meu marti,3 mai, a treia zi de Paste.A gresit preotul sau poate fi la latitudinea sa ca sa respecte sau nu acest interval?

  RăspundețiȘtergere
 5. IN SAPTAMANA LUMINATA NU SE FAC POMENIRI, PARASTASE. Daca parintele respectiv asa v-a spus, faceti asa. Dumnealui va raspunde in fata lui Dumnezeu.

  RăspundețiȘtergere