vineri, 20 iulie 2012

Ce mai urmează?

DREPTURILE OMULUI, ALE FEMEII ....
ZIUA PĂMÂNTULUI, A MUNCII, A NATURII .....
INSEMINAREA IN VITRO, MAME SUROGAT.....

Lucruri care la vremea când le-am auzit ne-au uimit. Apoi în timp ele au devenit uzuale, ne-am obişnuit cu ele, le folosim.

Am auzit zilele trecute altceva care m-a uimit: "copii modificaţi genetic", copii care au in componenţa ADN-ului lor au particularităţi de la TREI părinţi.

Astăzi ....... am auzit ceva şi mai şi: REPRODUCEREA ASISTATĂ POSTUMĂ.




Copii concepuţi de oameni morţi. Reproducerea postumă, la un pas de practică
Mulţi dintre americani sunt de acord cu practica extragerii de ovule sau material seminal de la o soţie sau un soţ aflat pe moarte sau chiar decedat, pentru a face un copil, însă doar cu acceptul scris al respectivului soţ, conform unui sondaj de opinie, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.
Sondajul cu privire la "reproducerea postumă", realizat pe un eşantion reprezentativ de peste 1.000 de adulţi americani, a fost publicat în revista Fertility & Sterility. 

În majoritatea cazurilor, acest proces implică ovule, material seminal sau chiar embrioni îngheţaţi înainte ca o persoană să suporte un tratament medical ce poate avea ca efect secundar apariţia infertilităţii, aşa cum ar fi chemoterapia. Dacă respectiva persoană încetează din viaţă, partenerul supravieţuitor poate folosi aceste ovule sau materialul seminal pentru a avea un copil prin reproducere asistată. 

În astfel de cazuri, de obicei, partenerii s-au pregătit dinainte pentru eventualitatea în care unul dintre ei moare. Însă în ultimii ani, a devenit posibilă şi extracţia de urgenţă a ovulelor sau a materialului seminal dacă unul dintre partenerii moare subit sau se îmbolnăveşte grav. 

O astfel de situaţie exemplificativă este cea a unui cuplu tânăr care îşi doreşte copii şi vrea să preîntâmpine situaţia tragică în care unul dintre parteneri îşi pierde viaţa, explică Sara Barton de la spitalul Brigham and Women's Hospital din Boston, coordonatoarea acestui studiu. 

"În aceste cazuri nu există niciun fel de directivă scrisă", mai adaugă ea. 

Solicitările privind colectarea de urgenţă a unor ovule sau a materialului seminal nu sunt comune. La centrul pentru fertilitate al spitalului amintit sunt înregistrate 1 - 2 astfel de cereri pe an. Problema este că medicii nu au niciun fel de norme sau directive în funcţie de care să accepte sau să respingă astfel de cereri. 

Sara Barton şi colegii săi au dorit să testeze care este opinia cu privire la această problemă printr-un chestionar online realizat pe un eşantion de 1049 de persoane cu vârsta între 18 şi 75 de ani. În urma acestui sondaj, aproape jumătate dintre persoanele intervievate a fost de acord cu recoltarea de ovule sau material seminal pentru o eventuală reproducere postumă. 

Aproximativ o cincime a declarat că nu se poate pronunţa, iar restul s-au pronunţat împotrivă. 

Dintre cei care s-au pronunţat pentru, 70% au precizat că încuviinţarea scrisă a partenerului pe cale să moară trebuie să fie obligatorie. 

În cadrul sondajului, participanţii au fost întrebaţi şi ce şi-ar dori pentru ei. Jumătate dintre repondenţi a susţinut că nu şi-ar dori să le fie recoltate ovulele sau sperma în cazul în care ar fi morţi, inclusiv 41% dintre participanţii la sondaj aflaţi încă în perioada fertilă a vieţii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu